Hur kan man motivera personer till beteendeförändring?
MI är en målinriktad kommunikationsmetod som bygger på samarbete med speciellt fokus på förändringsprat, d.v.s. att talaren uttalar ord som visar på en önskan om förändring, en tilltro till sin förmåga att förändra, samt skäl och behov att förändra. MI:s syfte är att stärka personens egen motivation och åtagande till förändring knutet till ett specifikt målbeteende genom att framkalla och utforska personens egna argument för förändring. (Miller och Rollnick 2010)
OM MOTIVERANDE SAMTAL
Hur kan man motivera personer till beteendeförändring?
Det borde väl vara så att en hjärtinfarkt är ett tillräckligt och övertygande skäl för en person att sluta röka, ändra sin diet, motionera oftare och äta sin medicin. Det borde också vara så att minnesluckor, förstörda relationer, rattfylleri och sviktande hälsa är tillräckligt att övertyga en person att sluta dricka alkohol. Men ändå kan personer vara kvar i destruktiva beteendemönster. Vad är det som gör att klienten/patienten ändå inte gör de förändringar det är så uppenbart att han/hon behöver göra?
BAKGRUND
Motiverande Samtal (MI) är en samtalsteknik som bygger på den amerikanske professorn och missbruksforskaren William R Millers arbete gällande motivation och förändring som pågått sedan början av 1980-talet. Metoden utvecklades ursprungligen för att öka den inre motivationen till förändring hos människor som fastnat i beroendebeteenden som var till skada för dem själva och för andra, främst inom missbruk. MI tillämpas även framgångsrikt inom flera andra områden där förändring är önskvärd. MI som förhållningssätt och samtalsmetodik utvecklades av Miller tillsammans med dr. Stephen Rollnick. 1991 utgavs den första boken.
ANVÄNDNINGSOMRÅDE
MI har använts framgångsrikt inom missbrukspedagogiken men även i förändringsarbete av levnadssätt inom primärvård, hälso- och sjukvård avseende bl a diabetes, bulimi, högt blodtryck, rökavvänjningsprogram och vid dubbeldiagnoser. MI används även inom kriminalvården, dels som ett förhållningssätt hos personalen och dels i bedrivandet av strukturerade program. Användningsområdena utvecklas ständigt och MI används mer och mer bland annat inom företagshälsovård och inom skolor i ungdomsarbete.